Kutyaovi

A Kutyaszerviz S.E kutyaovija minden vasárnap, délelőtt 10 órától látogatható.
Előtte javasolt egy telefonos egyeztetés-keressen minket a Facebookon is!
Amire szükség lesz: póráz, nyakörv, oltási könyv.

Miért fontos a kutyaovi?

“Ott csak játszanak a kutyák, felesleges!”
“Van otthon egy 5 éves kutyánk is, majd vele játszik!”
“Gyakran visszük sétálni, közben találkozik a kerítéseknél kutyákkal!”
“Majd ha minden oltását megkapta!”

Gyakran találkozni a fenti válaszokkal, ha szóba kerül a kutyaovi kérdése.

Miért is fontos a kutyaovi?

A kölykök igaz hogy “csak” játszanak, de ezzel nagyon fontos dolgot, a társas viselkedést tanulják meg. Megtanulnak kommunikálni egymással és a későbbiekben minimális esély lesz a kutyákkal szembeni agresszivitásra. Tehát ez a játék nagyon fontos és elengedhetetlen tanulási folyamat. S minden alkalommal az utolsó fél órában különböző zajokhoz, külső ingerekhez, kisebb akadályokhoz szoktatjuk a kutyákat, így a mindennapokban kiegyensúlyozott, stabil felnőttekké válnak.

Miért nem célszerű egy kölyök kutyát együtt tartani egy felnőtt kutyával?
A kölykök kajlák, játékosak, igazi pajkos rosszaságok, akik az idősebb kutya feje tetején is járnak, fittyet hánynak a szabályokra és a régebbi családtag szokásaira, ami könnyen kihozhatja a sodrából az idősebb kutyát. Ilyenkor morgással, vicsorgással, esetleg harapással reagálhat, ami komoly mentális károkat okozhat a kölyöknél. Félőssé illetve akár agresszívvé is válhat a többi kutyával szemben. S nem utolsó sorban minden esetben az idősebb lesz a “főnök”, így a kölyköt kezdettől fogva elnyomja. Ezért nagyon fontos, hogy kölyök kutyát nem szabad felügyelet nélkül hagyni egy felnőtt kutyával. Mindig csak annyi időt töltsenek együtt, amíg felügyeljük őket. A kölyök igazi játszótársa a korban és méretben is vele azonos másik kölyök!

Ismerkedés kerítésen keresztül

Sokan gondolják úgy, hogy abból semmi gond nem lehet, ha séta közben odaengedik kutyájukat a kerítésekhez, hiszen ismerkedhet! De abba már nem gondolnak bele, hogy az a kerítés túloldalán lévő kutya a saját területén van, a kerítés nagyobb önbizalmat ad, így még bátrabb és erélyesebb. Vannak kutyák, akik már több méterről hangosan csaholnak, vicsorognak, míg más kutyák csendben állnak a kerítésnél. Utóbbihoz odaengedve a kutyánkat, pillanatok alatt hatalmas baj kerekedhet. A kutyánk bedugja az orrát a kerítésen, megszaglászná a másikat. A saját területén lévő a gazdi reakcióideje tört része alatt már el is kapta a kutyánk orrát. A fizikai sérülés hamarabb gyógyul, s jó eséllyel a harapó kutya is rendelkezik a szükséges oltásokkal, viszont mentálisan olyan károk keletkeztek a kutyánkban amik vagy soha, vagy nagyon hosszú idő alatt és kemény munkával gyógyulnak.
Kutyasétáltatáskor SOHA nem szabad a kerítéshez engedni a kutyát még akkor sem, ha egyébként a kutyafuttatóban, parkban, stb. már találkoztak a kutyák!

A kölyökkori oltási programot illetően

Mire a kölyök minden szükséges oltást megkapott, addigra már a legfőbb szocializációs időszak lezárult, a kimaradt tapasztalatok pótolhatatlanok. A kölykök az első 2 oltással már olyan védettséggel rendelkeznek, amelyek mellett nem okoz egészségügyi kockázatot a kutyaovi.